Alla inlägg, Från naturen, Frukt, Gifter i vardagen, Grönsaker, Miljön, Vitaminer och mineraler

4 matvaror att byta till eko.

Det första du kan göra om du vill minska intaget på gifter och kemikalier i ditt liv är att byta ut matvaror till ekologiska varor. Ekologiska matvaror är odlade utan bekämpningsmedel, gifter och kemikalier.
Dessa fyra är de mest besprutade varorna, och jag rekommenderar alla att byta ut dessa!
Står du inför steget att leva mer giftfritt ska du absolut se till att dessa varor är ekologiska hemma hos dig.

Kaffe – ett av världens farligaste bekämpningsmedel används i kaffeodlingar. Ett bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU, och som skadar och dödar natur, djur och människor. För några kronor mer per kaffepaket gör du stor nytta, både för miljön och för din egen hälsa.

Vindruvor och bananer –  När dessa två frukter odlas konventionellt används bekämpningsmedel som dels är väldigt miljöfarliga, men även ger arbetarna och deras barn nervskador! I ett EU-stickprov hittade man 26 olika bekämpningsmedel i ett paket russin. Vindruvor har så pass tunt skal, att gifterna samlar i frukten. Bananer och vindruvor rekommenderar jag att man alltid köper ekologiskt, hittar man inte det, köp någon annan frukt istället! (Tänk på att detta även gäller vin och russin.)

Potatis – I Sverige är potatis den grönsak som besprutas mest. Det är även en grönsak som är enkel att odla själv utan gifter. På friland, eller i en hink på balkongen.