Alla inlägg, Från naturen, Gifter i vardagen, Giftfritt, Hud - och hårvård, Miljön

Är det giftiga ämnen i din deodorant?

Kroppen renar sig från gifter genom att svettas. Vi tror att svett luktar illa, men sanningen är att svett är luktfritt, det är bakterier som ger lukt.
För att slippa lukta illa använder vi deodoranter, som ofta innehåller gifter som kan göra dig sjuk, så dags att läsa på din deo och köpa en ny, giftfri variant!

När du läser innehållsförteckningen på en produkt, deodorant eller annat, kan den vara väldigt lång. Mitt tips är att välja en produkt med så kort innehållsförteckning som möjligt, samt att du ska förstå vad ingredienserna är.

Nedan listar jag de vanligaste gifterna i en deodorant samt vad de ställer till med i kroppen.

  • Aluminium – kopplas med nervskador, prostatacancer, bröstcancer och Alzheimers sjukdom.
  • Parabener – hormonstörande vilket kan leda till bland annat hormonell cancer, samt kopplas ihop med fosterskador.
  • Ftalater – ger ökad risk för fosterskador, hormonstörande, ger ökad risk för allergier och man tror det kan leda till diagnoser som t.ex. ADHD.
  • Propylenglycol – kan ge skador på centrala nervsystemet, hjärtat och levern.
  • Triclosan –  är i USA klassad som ett bekämpningsmedel då det är ett cancerframkallande ämne. I sverige används det flitigt, och marknadsförs som antibakteriellt, i bland annat diskmedel, tvättsvampar, kläder, tandkrämer och deodoranter då det är bakteriedödande.
  • Syntetiska parfymer – innehåller alkohol, ftalater samt syntetiska doftämnen som bland annat är hormonstörande och allergiframkallande.

Dessa giftiga ämnen smörjer du in i din armhåla där huden är väldigt tunn samt att armhålan är full med körtlar, vilket innebär att ämnen snabbt transporteras ut i blodet och lymfan.
Deodoranternas giftiga ämen är inte bara giftiga för oss, utan de är även miljöskadliga, så nu är det dags att göra både din kropp och miljön en tjänst och byta deodorant!

När man byter från en giftig deodorant till en naturlig variant kan man i början svettas mer än man brukar. Detta är för att kroppen påbörjar en utrensning, den blir inte längre matad med gifter och får på så sätt en chans att göra sig av med skräp. Efter några veckor brukar kroppen ha städat klart och svettas normalt igen.