Alla inlägg, Kosttillskott, Vitaminer och mineraler

Betakaroten – solskydd inifrån

Efter vintern är vår hud extra känslig för vårens solstrålar. Det är dags att börja äta betakaroten för att få ett inbyggt, naturligt solskydd lagom till vårsolen.

Jag rekommenderar alla att äta betakaroten på sommarhalvåret. Betakaroten ger huden ett naturligt solskydd inifrån som gör att man tål solen bättre, inte bränner sig lika lätt och som bonus blir man brun snabbare. Många som äter betakaroten blir av med sina soleksem.

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och finns i bland annat morot.
Vitamin A behöver kroppen till bland annat synen och kroppens slemhinnor. Man ska dock inte överdosera vitamin A, men det behöver man inte oroa sig för i detta fall då kroppen omvandlar betakaroten till vitamin A om kroppen behöver det inte annars.

Betakaroten lagras i hudens fettlager där den hjälper hudcellerna att producera melanin som skyddar från solens skadliga strålar. När betakaroten samlas i hudens fettlager förstärker den även hudens bruna färg. Detta ger ett naturligt solskydd inifrån och man tål mer sol än om man inte äter betakaroten.

Betakaroten är även en antioxidant som bland annat skyddar cellerna från oxidativ stress, stärker immunförsvaret, motverkar ögonsjukdomar, främjar hudens pigment och skyddar mot solskador.

Betakaroten finns i bland annat morot, mango, papaya, grönkål och spenat. För att få i oss den dosen vi behöver för att det ska fungera som solskydd måste vi äta stora mängder av dessa grönsaker, så jag rekommenderar att man äter det som kosttillskott. Se till att köpa ett som är naturligt framtaget från tex alger, och inte de syntetiska som är konstgjord betakaroten.

Börja med betakaroten minst 4 veckor innan solexponering för att den ska hinna lagras i huden och ge solskydd.

Det är inte farligt att vara i solen, tvärt om behöver vi solljus. Men det är farligt att bränna sig!
Så använd sunt förnuft när du är i solen.

OBS. Rökare bör se upp med för stort intag av betakaroten, då det hos dem ökar den oxidativa stressen istället för att tvärt om sänka den.