Cihafrön är små, små frön som är fullproppade med nyttigheter!
Chiafrön härstammar från Sydamerika och har varit ett viktigt livsmedel för indianerna i över 4000 år. De gjorde även medicin på chiafrön som användes som bland annat febernedsättande och som omslag på skador för att motverka infektioner.
- Omega3 rikt – 2 tsk chiafrön innehåller mer omega3 än en portionsbit lax (bra allternativ till omega3-tillskott – du slipper då få i dig färgämnena de använder i laxodlingar, samt undviker gifter och tungmetaller som ackumuleras i fisk). Omega3 är en livsviktig fettsyra som är antiinflamatorisk samt behövs för hormonbalansen.
- Chiafrön innehåller sju gånger mer C-vitamin än apelsiner och fem gånger mer kalcium än mjölk.
- Innehåller magnesium, zink, kalcium och järn
- Fyllda med antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, vilka kan ge upphov till sjukdomar.
- Stärker hud, hår och naglar.
- Ger kroppen energi och ökad uthållighet.
- Naturligt glutenfria.
- Proteinrika och fyllda med kostfibrer.
- Chiafrön absorberar vätska upp till tolv gånger sin egen vikt. Detta gör att chiafrön mättar bra, blodsockernivån stiger långsammare och vätskebalansen i kroppen förbättras.
Chiafrön kan strös på sallad, i smoothie, ha i brödbaket mm. Eller varför inte göra en chia-pudding eller chia-pannkakor?
”Chia-ägg”
Du kan ersätta ägg i bakning med ”chia-ägg”.
1ägg: låt 1 msk chiafrön svälla i 3 msk vatten.
För att få ut det mesta av chiafröna måste de tuggas, eller malas. Jag mixar ner fröna i min morgonsmoothie.