Alla inlägg, Från naturen, Frukt, Grönsaker, Miljön, Naturens apotek, Odla, Veganskt, Vitaminer och mineraler

Frukt

Frukt är livsviktigt för vår hälsa. Frukt helar och läker våra kroppar från sjukdom och ohälsa.
Människan har odlat frukt i tusentals år, och de som hade tillgång till frukt var friskare till skillnad från de som levde på tex spannmål.
Det finns inga andra födoämnen som förbättrar eller läker kroppen bättre än frukt. Frukt lugnar binjurarna, stärker det endokrina systemet, reparerar hjärta och kärl, återställer leverns hälsa samt föryngrar hjärnan.

Tyvärr har frukt fått lite dåligt rykte senaste åren då vi blivit varnade för fruktsockret.
Först och främst ska nämnas att socker finns i flera former, precis som att du och jag är olika är även sockerarter olika. Eller vatten, vatten i en vattenpöl har andra egenskaper än vatten ur kranen, men de är båda vatten. Precis så är det med socker också! Vitt socker är skadligt, medan fruktsocker är fullt av näring, vitaminer och mineraler som kroppen behöver.
Kroppen omvandlar fruktsockret till glukos, något som ger hjärnan, nervsystemet och cellerna näring som är nödvändigt för att vår kropp ska överleva.

Frukt innehåller levande vatten, vitaminer, mineraler, proteiner, fett, fruktkött, fibrer, antioxidanter*, pektin och en liten del socker. Frukt innehåller också fytonutrienter och fytokemikalier som förebygger och bidrar till ett långt liv.
Du skulle behöva äta tusentals kilo färsk frukt för att få idig lika mycket socker som om du skulle äta 100 kg raffinerat socker.

Frukt är en livsräddare!

*Antioxidanter finns i all frukt. De skyddar det oss från fria radikaler, saktar ner åldrandeprocessen och förhindrar att vi ”rostar” inifrån.