Alla inlägg, Baka, Recept, Veganskt

Gluten-och mejerifritt bröd

  • 8 dl vatten
  • 25 gr jäst
  • 40 gr olja (olivolja eller kokosolja)
  • 145 gr durramjöl
  • 120 gr havremjöl (vid celaki välj rent/glutenfritt havremjöl, läs mer i inlägget: glutenfria mjölsorter)
  • 105 gr rismjöl
  • 170 gr bovetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 40 gr fiberhusk
  • 1 äpple
  • 2 msk chiafrön + 1 dl vatten

 

Börja med att blanda chiafröna med 1 dl vatten, låt svälla.

Väg upp mjölerna och blanda tillsammans med salt och fiberhusk.

Skala och riv äpplet.

Värm vattnet tills det är fingervarmt och smula i jästen.

Nu har chiafröna hunnit svälla, rör ut dem i vattnet, och blanda ihop vätskan, äpplet och mjölblandningen till en deg.
Låt stå ca 10 min och svälla.

Nu väljer du om du vill göra frallor eller limpor.

Degen är lite kladdig, men blanda inte i mer mjöl, det ger ett torrt bröd! Smörj istället händerna med kokosolja och degen blir enkel att hantera.

När du gjort frallor/limpor låt jäsa ca 1 timma.

Grädda i 225 grader
ca 15 min frallor
ca 30 min limpa

Låt svalna på galler.