Alla inlägg, Från naturen, Giftfritt, Naturens apotek, Vitaminer och mineraler

Salt

”Inlägget innehåller reklamlänkar från bodystore.com

 

Visste du att det är stor skillnad på salt och salt?

Vi är beroende av salt för att överleva, men varför varnas vi då för att äta salt?
Att få för höga natriumnivåer i förhållande till kaliumnivåerna är inte bra, det får vi när vi äter vanligt bordssalt. Kort sagt beror det på att saltet är processerat och har en högre natriumhalt än oprocesserat salt. Tyvärr har allt salt fått dåligt rykte. Sanningen är att bra salter (havssalt och himalayasalt) är nyttiga för oss och är en nödvändighet för att vi ska må bra.

Visste du att det vanligaste symptomet på saltbrist är högt blodtryck? Och då är det bra salt kroppen behöver, bordssalt kan ge ännu högre blodtryck.

Bordssalt (NaCI) bryts i underjordiska gruvor, raffineras och processeras. För att få den vita färgen badar man saltet i ett kemikaliebad, där mineralerna försvinner och kvar återstår natrium och klorid. Därefter tillsätter man klumpförebyggande medel som tex aluminium och fluor. Man tar alltså bort allt som är hälsosamt ur saltet och gör det istället hälsoskadligt. Processen gör att bordssalt har högre natriumhalt än obehandlat salt. När man har stort intag av denna typen salt får man för höga natriumnivåer i förhållande till kaliumnivåerna. Vi behöver en balans mellan natrium och kalium för att kunna reglera både syra/bas balansen och vätskebalansen i kroppen. En obalans mellan natrium och kalium kan ge allvarliga sjukdomar.
När vi får i oss för mycket natrium urlakas vi även på kalcium vilket leder till benskörhet, karies och muskelvärk.
Bordssalt är ett oorganiskt ämne som kroppen inte kan bryta ner, detta leder till hälsoproblem som vi felaktigt fått lära oss har med natrium att göra. Bordssalt (NaCI) och natrium (Na) är inte samma sak. Organiskt natrium är hälsosamt och behövs i vår kropp. Det vi fått lärt oss är att natrium (Na) är skadligt, när sanningen är att det är bordssaltet (NaCI) som är skadligt. I bordssalt har man alltså tagit bort allt det som är bra i salt och gör det till ett dåligt salt.

Bordssalt är kort sagt en ”slowkiller”.

Därför ska vi äta rätt salt, ett salt som gör nytta i vår kropp!

Havssalt från Atlanten och Himalayasalt är de två bästa salterna för kroppen. Havssalt kommer från förångat havsvatten och är fyllt med mineraler och spårämnen bland annat jod. Himalayasalt slås direkt ur bergväggen i saltgruvor vid foten av Himalaya, närmare bestämt i Pakistan. Det har en rosa färg och anses vara en av de renaste saltkällorna på jorden. Himalayasalt är ett oraffinerat, naturlig kristallsalt som innehåller många mineraler och spårämnen, det finns dock inte jod i Himalayasalt.

Ett bra salt innehåller höga halter av mineraler och spårämnen som kalcium, magnesium, selen, koppar, zink, kalium, järn och mangan och lägre halter av natrium. Havssalt innehåller även naturligt jod, något som är livsnödvändigt för oss och svårt att få i oss.
Dessa mineraler är basiska hjälper till att basa kroppen.
Ett bra salt är kemikaliefritt och testat mot tungmetaller. De är inte heller helt vitt, då det inte är raffinerat, utan lite gråaktigt, eller rosa. Ett gråaktigt eller rosa salt är alltså mineralrikt och oblekt. Ett kritvitt salt = raffinerat salt.
Ett oraffinerat salt är också naturligt fuktigt, det kan alltså klumpa ihop sig. Det är positivt, för då har man inte använt något klumpförebyggande medel i tillverkningsprocessen. (Är klumparna irriterande? Lägg några riskorn i saltet så suger de upp fukten.)

Vi behöver salt för att överleva. Det är en av de viktigaste mineralkällorna vi har nu i och med att våra jordar blir mer och mer utarmade och vi får i dagsläget oss mindre mineraler än någonsin.

Det är alltså inte farligt att äta salt, så länge man äter ett naturligt salt som är rikt på mineraler och spårämnen.
Det som är farligt är att äta det blekta, urlakade, kemiskt processerade bordssaltet som inte tillför något till kroppen, utan bara lurar våra smaklökar.

Vilket salt ska man äta?
De bästa salterna är havssalt från Atlanten och Himalayasalt. Var noga i ditt val av salt – ansvarsfulla och medvetna leverantörer låter saltet vara oprocesserat och utan klumpförebyggande medel. Här kommer några förslag på bra salt och val du hittar dem.

 

Celtic är ett naturligt och obehandlat havssalt som utvinns utanför Bretanges kust i Frankrike, där det skördas och torkas med hjälp av sol och vind.

Urtekram har också ett bra havssalt från Atlanten, det är 100% naturligt och helt utan tillsattser.

Himalayasalt är alltid rent och oprocesserat. Det finns många olika leverantörer av Himalaya salt, här är ett förslag.

Att byta till ett bra salt är ett stort steg mot en bättre hälsa! Du kommer få mer energi och kroppen boostas med viktiga mineraler och spårämnen.