Alla inlägg, Gifter i vardagen, Giftfritt, Hud - och hårvård, Miljön

Solskydd

Solen är livsviktig för oss människor, den ger oss vitamin D och skyddar mot sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom, livmodercancer och blodpropp. Forskning visar att undvika solen ger samma hälsorisker som att röka! Att vistas i solen utan solkräm är något av det bästa vi kan göra, så länge vi inte bränner oss!

Solkräm skyddar inte från malignt melanom, utan hindrar bara huden att bli röd. Detta ger alltså en falsk trygghet då vi vistas längre i solen med solkräm än vad huden egentligen klarar eftersom vi inte blir röda och märker när det är dags att gå in i skuggan.

Vill man ändå smörja sig rekommenderar jag att man använder en naturlig solkräm istället för de vanliga/kemiska varianterna.

De vanliga/kemiska solkrämerna innehåller kemikalier som är hormonstörande, giftiga för miljön och de förhindrar kroppen att bilda D-vitamin. Kemikalierna går ner i huden, absorberar UV-strålarna och det sker en kemisk reaktion i huden för att den inte ska bli röd. Huden är kroppens största organ, den absorberar det vi smörjer in oss med på ca 30 sekunder, sen är de giftiga ämnena ute i blodet och kemikalierna hamnar och lagras i organen. Hawaii vill förbjuda kemiska solkrämer från år 2021 då kemikalierna vi smörjer in oss med dödar korallreven och livet i havet. Det säger en hel del om hur giftiga vanliga solkrämer är.
Angående kemiska solkrämer och D-vitamin: I Australien har de länge smörjt sig med kemiska solkrämer och det har resulterat i att nästan alla australiensare har D-vitaminbrist.

Naturlig solkräm är fri från kemikalier. Huden skyddas av naturliga mineraler som titandioxid eller zinkoxid. Mineralerna lägger sig på huden och reflekterar bort de skadliga stålarna från huden, istället för att låta de komma in i huden.

Man kan även smörja in sig med kallpressade vegetabiliska oljor, som både skyddar huden och ger den näring. Studier visar att jojobaolja har SPF 4, kokosolja och olivolja har SPF 8.

Jag skyddar min hud inifrån med betakaroten. Ansiktet smörjer jag med jojobaolja året runt. I övrigt njuter jag av solen med förnuft, och går in i skuggan eller tar på mig skyddande kläder när solen är som starkast.

Jag vill poängtera att var och en fattar sitt eget beslut om sin hud och hur man vill skydda den. Detta är hur jag gör utefter vad forskningen säger.