Alla inlägg, Från naturen, Gifter i vardagen, Giftfritt, Miljön

Tvättnötter

”Inlägget innehåller reklamlänk för jordklok.se”

Har du någonsin läst på innehållet i ditt tvättmedel eller sköljmedel? Om du gör det, förstår du vad innehållsförteckningen betyder och vad du tvättar dina kläder i för medel? Vill du veta vad du tvättar kläderna i?

Det finns ett väldigt bra allternativ till tvättmedel och sköljmedel nämligen tvättnötter, även kallade såpnötter. Det är egentligen ingen nöt, utan torkade bär från trädet Sapindus som växer fritt i bland annat Indien och Nepal, så nötallergiker kan lugnt använda det.

Tvättnötter är ett helt naturligt och miljövänligt tvättmedel helt utan kemikalier.
De tvättar rent och tvätten blir mjuk utan att lämna kemikalierester i textilierna, vilket ”vanliga” tvättmedel kan göra.
Förutom att ett ”vanligt” tvättmedel innehåller kemikalier och ofta parfymer, innehåller de tensider. Tensider har som uppgift att göra vattnet mjukare så att tvätten lättare släpper ifrån sig smutsen. Problemet med tensider är att de är giftiga för vattenlevande organismer. Det är alltså inte så smart att vi spolar ut de i avloppet.
Tvättnötter innehåller istället saponiner vilka fungerar på samma sätt som tensiderna, men de finns helt naturligt i tvättnötterna och är inte skadligt för miljön.

Hur fungerar det då?
Du lägger 4-6 skalhalvor i en tvättpåse (brukar följa med när du köper tvättnötterna) och lägger påsen tillsammans med tvätten i maskinen. När tvättnötterna kommer i kontakt med vatten utsöndrar de ett allergivänligt och skonsamt lödder. De fungerar bra till alla typer av kläder och alla temperaturer. Skalhalvorna kan återanvändas 3-4 gånger, tills de tappat glansen och är sköra. Då slänger man de i komposten.
Vill man att tvätten ska dofta något kan man tillsätta lite eterisk olja i sköljmedelfacket.
När man tvättar vittvätt kan man hälla i någon matsked bikarbonat i tvättmedelsfacket.

Tvätten blir naturligt mjuk av tvättnötter, så sluta använda sköljmedel som innehåller starka kemikalier, parfymer och silikoner.

Precis som med andra tvättmedel räcker det inte alltid med tvättmedel för att få bort alla fläckar. Behandla fläckar med galltvål innan tvätten.

Jag använder tvättnötter och är väldigt nöjd med resultatet. Det är också skönt att veta att jag inte bidrar till att belasta miljön när jag tvättar.

Här kan du köpa tvättnötter, just nu till kampanjpris!