Alla inlägg, Gifter i vardagen, Giftfritt, Hud - och hårvård, Miljön

Vad smörjer du in din hud med?

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för jordklok.se”

Många av oss tänker på att äta hälsosamt och giftfritt, men tänker inte på att det vi smörjer in kroppen med både påverkar vår hälsa och miljö negativt.

Det första du kan göra om du vill börja leva ett mer naturligt liv, där du är snäll mot både kroppen och miljön, är att byta ut ”vanliga” hudvårdsprodukter till ekologiska och naturliga produkter. Det finns många giftfria allternativ idag.

Huden är kroppens största organ. En ”vanlig” hudvårdsprodukt innehåller bland annat mineraloljor, parabenersilikoner och sulfater, dessa är hormonstörande, allergiframkallande, cancerframkallande och miljöfarliga. Det tar ungefär 30 sekunder för huden att suga upp kemikalier, sen finns det ute i blodet och landar slutligen i organ som njurar och lever och stannar där.

Mineralolja lägger sig som en hinna på huden och ger en fet och mjukgörande känsla. Sanningen är att den täpper till porerna i huden och minskar på så sätt hudens naturliga återfettning. Detta gör att huden blir torr och man behöver smörja sig igen. Man stör alltså hudens naturliga balans, och hudvårdsföretagen säljer mer hudvårdsprodukter.
Trots sitt namn innehåller mineralolja inga mineraler. Sanningen är att mineralolja är petroleum (råolja). Petroleum används även till att framställa bland annat bensin, asfalt och fotogen.
För att kunna använda petroleum i hudvårdsprodukter måste den raffineras. Då hettas den upp och ”renas” med lösningsmedel. Lösningsmedel kan sedan finnas kvar i slutprodukten.
I hudvårdsprodukter går mineraloljor under flera namn, de vanligaste är paraffin, petroleum och vaselin. Mineralojor härsknar inte, vilket ger en lång hållbarhet på produkterna.
Mineralolja är även miljöskadlig då den inte kan brytas ner.
Du hittar mineraloljor i ”vanliga” hudvårdsprodukter, de finns i både dyra och billiga krämer, så dags att börja läsa på förpackningarna!

Parabener är ett hormonstörande konserveringsmedel som dödar och hämmar tillväxten av bakterier, jäst och svamp, samt att det tillför glans i produkterna.
Hormonstörande ämnen innebär att din kropp uppfattar parabener som ett hormon, vilket kan leda till stora obalanser i kroppen. Bland annat ökar det risken att drabbas av cancer. Parabener kan även påskynda tillväxten av cancer.

Silikoner har en mjukgörande effekt på hud, hår (vanligt i balsam) och även tvätt (finns i sköljmedel). Silkoner upplevs behaglig men ger ingen näring till hud eller hår, utan kapslar bara in huden/håret i ett hölje som ger en mjukhetskänsla. Det är sedan väldigt svårt att få bort silikoner från håret, då behöver man använda schampo med sulfater i (se nedan), som i sin tur torkar ut håret vilket leder till att man behöver använda silikoner för att håret ska bli mjukt igen. Det blir en ond cirkel med andra ord.
Silikoner är inte direkt hälsofarligt för oss, men väldigt svåra för naturen att bryta ner. När du duschar rinner ju vattnet med silikoner (och andra miljöfarliga ämnen) ut i vattnet och naturen där fiskarna och vattenmiljön tar skada.

Sulfater – SLS (Sodium Lauryl Sulfate) samt SLES (Sodium Laureth Sulfate) är båda sulfater.
Sulfater framställs genom att man tillsätter lut, som är ett starkt lösningsmedel som är frätande på huden. Det är även uttorkande, allergiframkallande samt miljöfarligt.
Sulfaters uppgift är att löddra och avfetta. Det finns i schampo, tandkräm, diskmedel mm. Vi har fått lära oss att det inte blir rent om det inte löddrar, vilket är helt fel!
Eftersom att sulfaterna spolas ut i avloppet med dusch – och diskvattnet, hamnar de i miljön. Där är de väldigt svåra att bryta ner, vilket resulterar i att de finns kvar och vi numera även har sulfater i vårt dricksvatten. Kroppen får då ett tufft jobb med att försöka bryta ner sulfaterna.

Nu när du läst detta är du troligen inte lika sugen på att smörja in kroppen med vad som helst?
Det finns många bra allternativ, här är några av mina favoriter. Du hittar de på http://jordklok.se


jordklok.se hittar du produkter som är naturliga, ekologiska och fria från kemikalier. De har redan kontrollerat innehållet i alla produkter, så du behöver inte oroa dig för de 4 ovanstående ingredienserna eller för andra skadliga kemikalier.
Din kropp och naturen kommer tacka dig!