Alla inlägg, Gifter i vardagen, Giftfritt, Giftsanera, Miljön, Plastbanta

Varför du ska byta ut non-stick produkter

Vill du minska gifterna i ditt hem?
En av de första sakerna jag rekommenderar att man byter ut är non-stick/teflon-produkter. Detta för att de släpper ut en giftig gas samt att de frigör giftiga ämnen till din mat.
Teflon är ett varumärke, med samma beläggning som andra non-stickprodukter.
Alla non-stickprodukter har olika hållbarhet beroende på hur många lager av non-stickmaterial de har sprutat på.

Vad är non-stick?
Non-stick är ett material som enligt många underlättar vid matlagning då ytan på nonstick-produkter är glatt och fet, vilket gör att man inte behöver använda lika mycket fett och maten fastnar inte lika enkelt på en non-stickbeläggning som på annat material.
Non-stick är gjort av polytetrafluoretylen (PTFE) som är ett högflourerande ämne och innehåller bland annat kol-och fluoratomer. PTFE är även det ämne som gör goretex kläder vattentäta.
När man framställer non-stickmaterial används kemikalien perfluorooctanoic acid (PFOA) som är cancerframkallande.
I non-stickprodukter finns även bisofenol A som är ett kraftigt hormonstörande material.

När non-stick hettas upp avges giftiga gaser och giftiga ämnen som vi andas in, samt får i oss via maten.
De giftiga ångorna har kopplats till skador och dödsfall hos husdjur, burfåglar är särskilt känsliga. I stora kök där non-stickprodukter används flitigt har det rapporteras lungskador och till och med dödsfall efter att andats in stora mängder av de giftiga ångorna.
Både av ångorna och av ämnena som hamnar i maten kan man få influensaliknande symptom. Cancerrisken ökar, immunförsvaret sänks och fortplantningsförmågan sätts ner stort vid användning av non-stickprodukter.
De giftiga ämnen är otroligt svåra för kroppen att bryta ner och följden blir att de ansamlas i organen.

Tillverkningen av non-stick material belastar miljön hår och människor som bor i närheten skadas. Materialet är inte heller nedbrytbart och är alltså miljöfarligt.

En annan anledning till att välja bort non-stickprodukter är att du inte längre behöver de giftiga köksredskapen i plast. När man använder nonstick produkter rekommenderas ju att man använder plastprodukter när man t.ex steker. Detta för att inte repa materialet då fler giftiga ämnen släpps fria. Plastredskapen innehåller bland annat ftalater som släpps fria ur plasten när de hettas upp. Ftalater är hormonstörande.
Man har vid kontroller på plastredskap hittat cancerogena ämnen, vilket är ytterligare en anledning till att man inte vill använda plastprodukter i matlagningen.
Byt ut plastredskapen till trä eller rostfria redskap.

Non-stick finns bland annat i stekpannor, grillgaller, bakformar, kastruller, termosar och i rengöringsolja till cykel.

Vad ska jag steka i istället?
En klassisk gjutjärnspanna är det bästa. Då får du även i dig järn via maten.
När du har lagat mat i en gjutjärnspanna, diska och torka den direkt. Diska med varmt vatten och använd aldrig diskmedel. Smörjer du pannan med lite kokos- eller olivolja efter varje användning så håller pannan sig fin och den blir lättare och lättare att steka i.
Skulle det bränna fast i pannan, så häll i vatten och lite salt och låt koka upp. Sen är det enkelt att få bort det som fastnat.